Зараз коли нас усіх гарненько підсадили на «хімію» (лекарства., продукти харчування, екологія тощо принади прогресу), напевно, варто спробувати трошечки розвантажити наш організм, вживаючи натуральні продукти володіють цілющими властивостями. Морквина - це найцінніша комора корисних речовин, в ній міститься від 6 до 9% цукрів, різні мінеральні солі. Мікроелементи, кислоти, ефірні масла і всі необхідні для здоров'я людини вітаміни: C, E, D, H, P, PP, B1, B2, B6, провітамін А. Провітаміну А в моркві міститься велика кількість. У 100 гр. продукту міститься 10-25 мг залежно від сорту та інших умов зростання. Каротин відіграє важливу роль у ряді фізіологічних процесів, забезпечує нормальний ріст і розвиток організму, покращує зору. Сік моркви можна використовувати при лікування коньюктивита, хронічної коронарної недостатності, захворюваннях печінки, а також вживається, як проносний засіб. Регулярне вживання морквини надає нормалізує дію на нервову систему, покращує апетит, сприяє зміцненню імунної системи. Завдяки наявності в морквині солей, заліза і кобальту при його вживанні підвищується вмісту гемоглобіну в крові. Ось чому лікарі рекомендують вживати сік моркви при ослабленні організму і недокрів'ї.
У народній медицині терту моркву використовують для загоєння виразок і гнійних ран.
Для задоволення добової потреби у каротині достатньо вживати одну морквину середнього розміру (50-60 гр). Це цінний дієтичний продукт особливо для вагітних і дітей.
|